Quan un emprenedor es disposa a crear una empresa, moltes vegades, en el primer que pensa és en els requisits formals que caldrà realitzar amb el gestor… Pensem en papers, notari, Hisenda, models, impostos, etc. Però hi ha molts altres aspectes a tenir en compte, dels quals ens solem oblidar, quan ens preguntem com crear una empresa.
Anem a posar algun exemple: Hem fet un business plan? El business pla és la “eina” que ens permetrà reflexionar i pensar en molts dels factors que seran determinants pel negoci.
Com fer un business pla?
A l’hora d’elaborar un business pla, és essencial tenir en compte aquests aspectes.
1. Visió, valors i missió
Juntament amb la definició dels objectius, serà important també perfilar la visió, els valors i la missió del projecte que volem empendre. Si tenim molt ben definits aquests tres aspectes, totes les accions que es desenvolupin a l’empresa aniran dirigides a assolir-los. Com a conseqüència, també ens estarem encaminant en la direcció correcta, pel que fa als objectius marcats inicialment.
2. Quin serà el nostre públic objectiu
A continuació haurem de pensar en quin serà el nostre públic objectiu. Aquest és un aspecte important que moltes vegades passa per alt. És molt important fer-ho, perquè establir-lo ens permetrà realitzar accions o estratègies més concretes.
3. Quina serà la nostra competència
També haurem de pensar en quina serà la nostra competència. Haurem de pensar-ho bé, ja que treballar en un mateix sector o en un mateix territori no vol dir que necessàriament una altra empresa sigui la nostra competència. En ocasions també passa al contrari. Desconeixem altres negocis o els considerem molt llunyans al nostre i realment després descobrim que sí que represeten una certa competència.
4. Desenvolupar un pla financer
Per avaluar els possibles riscos que estem disposats a assumir o com anem a començar l’activitat, ja sigui amb finançament propi o aliè, haurem de desenvolupar un pla financer. En el cas d’escenaris de creixement, també haurem d’establir com anem a reinvertir els guanys, en quin tant per cent, etc.
5. Desenvolupar un pla de màrqueting i comunicació
Avui dia, plantejar una estratègia en aquest camp és bàsic. Per això, el desenvolupament del pla de màrqueting i de comunicació s’ha de treballar a consciència. S’ha d’aprendre tot allò que sigui necessari i establir en el pla financer quin serà el pressupost.
6. Un pla logístic
En cas que per vendre el nostre producte necessitem transport, serà important establir com anem a exercir aquesta logística. Haurem de pensar en quins proveïdors treballarem o amb quin pressupost comptem en cas que incloem aquestes despeses en el producte, etc.
7. Un pla de recursos humans
Si tindrem treballadors, serà imprescindible traçar uns pressupostos i valorar la seva viabilitat. També reflexionar entorn quins plans de formació anem a implantar per aquests treballadors, o com anem a retenir el talent, etc.
8. Un pla comercial
Les vendes són un dels pilars fonamentals de qualsevol empresa. Maximitzar els beneficis amb l’increment de les vendes o reduint els costos és el màxim objectiu financer de qualsevol empresa. Així que aprofundir i debatre en com es desenvoluparà la part comercial torna a ser una àrea 100% estratègica.
9. Un pla de gestió del risc
A l’hora d’elaborar el pla de gestió del risc, heu de preguntar-vos: Segur que estem ben assegurats? Ens han informat de quins productes asseguradors hauríem de contractar per estar tranquils? És molt important tenir aquest aspecte en compte per evitar futurs inconvenients.
… I quantes coses més se’ns puguin ocórrer. El Business Plan és una cosa viva, i cada any, juntament amb el teu equip, socis o consultors externs, és recomanable llegir-lo i actualitzar-lo si cal. Com ja hem escrit, el Business Pla ens ajuda a reflexionar i pensar en el nostre negoci.
Crear una empresa és un acte de responsabilitat i qualsevol empresari o emprenedor ha de saber com gestionar aquest actiu. Comptar amb professionals de confiança, valor i coneixement que ajudin a exercir aquest control serà bàsic per incrementar les possibilitats d’èxit.
Finalment, vindran els passos i els tràmits més formals per crear una empresa: Anar al notari i signar la constitució, parlar amb un gestor perquè ens ajudi en la liquidació dels impostos necessaris, portar una comptabilitat, complir amb les obligacions en matèria d’assegurances i amb l’Agència Espanyola de Protecció de Dades…
En aquest sentit, des de Nous Tràmits us oferim tot el nostre recolzament i assessorament. No dubtis en contactar amb nosaltres per qualsevol consulta o tràmit que hagis d’emprendre.