Post de Gerard Masa | CEO de Nous Tràmits Grup
El creixement empresarial (vendes i més vendes) és, probablement, el principal objectiu al qual totes les empreses dediquem més esforços, però, COMPTE! Es pot estar aproximant la primera crisi de creixement i ni l’estiguem veient arribar… Que passarà quan totes aquestes vendes donin els seus fruits? A més vendes, més recursos (més estoc, més personal, més proveïdors, més inversió…).
Has preparat a la teva organització per prestar el millor servei i tot amb aquest creixement? Sabem que el dia a dia ens consumeix i costa trobar el temps per #planificar, però cal fer-ho. I per fer-ho hem de mentalitzar que van a fer falta hores i esforç.
El que moltes vegades passa entre els gerents, propietaris o CEO’s és que saben que contractar més persones suposa formar-los, i aquesta formació és temps, un temps del qual no disposen. Encara que molts d’ells no vegin la importància d’aquesta inversió en temps resulta ser imprescindible.
Casa de Palla
Podríem pensar que som més forts si facturem més, però res més lluny de la realitat en la majoria d’ocasions, ja que la potència continua estant en mans dels fundadors. L’objectiu doncs, és no només posar-nos en mode venda, sinó començar a estructurar a l’organització.
A vegades és important baixar el ritme, SÍ!
Amb el ritme del dia a dia no ens parem a pensar si hem de servir a tot el món o si hauríem de canviar determinades condicions als nostres proveïdors, etc. El que passa és que no queda temps per parar i pensar.
Si dediquéssim temps a pensar i reflexionar en el negoci veuríem que voler córrer el que ens provoques és accelerar el ritme de caixa (cashflow) i s’acosta a l’empresa cap al desastre total.
Amb això no pretenc eliminar la variable ritme i velocitat, sobretot davant l’entorn microeconòmic canviant a què ens enfrontem, així que disposar d’equip i / o professionals que ens ajudin a treballar en la línia de la planificació estratègica o financera resulta bàsic.
A quin tipus de crisi ens podem enfrontar
La primera és una crisi de #gestió… aquella en què vam passar de petita empresa, on els fundadors poden controlar els recursos, a empresa. Aquest tipus de crisi requereix d’humilitat i autocrítica. Caldrà escoltar i observar amb atenció per poder buscar solucions.
Hi ha una altra crisi, la #cultural, on amb el creixement s’amplia la plantilla i ens costa arribar a motivar tot l’equip. Al final, per molt escalable que vulguem ser, les empreses les mouen les persones i sense equip tampoc arribarem enlloc.
Aquesta crisi cultural porta a una altra de més important, la d’#organització. Aquí parlarem de model escalable. I perquè l’organització sigui escalable ha d’haver bons sistemes d’informació, processos i protocols de com actuar davant determinades situacions internes o externes, gestionar el risc, de qualsevol tipus o naturalesa.
Conclusions
Així que per estar en equilibri i no tenir cap crisi de creixement serà important planificar aquesta expansió (les vendes) però sense oblidar-nos dels processos i els recursos interns o externs necessaris. Recordem aquella frase d’un famós eslògan publicitari que segur tots recordem: “la potència sense control no serveix de res”.