La campanya de la Renda arrenca amb poques novetats respecte a l’exercici de 2015, els principals canvis són arrossegats de l’última reforma fiscal per dividends i l’estalvi. Els canvis més rellevants tenen a veure amb l’adaptació de la sentència europea sobre les clàusules sòl, l’exempció en guanys patrimonials en la reinversió en una empresa de nova o recent creació, la autorectificació de la liquidació i compensació de les pèrdues patrimonials
amb els guanys amb un límit del 15%.
Base imposable de l’estalvi
En 2016 va entrar en vigor l’últim tram de baixada d’impostos sobre les rendes de l’estalvi. L’escala estableix tres tipus de gravamen, el 19% per a un rendiment fins a 6.000 euros, el 21% d’entre 6.000 i 50.000 euros i el 23% a partir de 50.000 euros, enfront dels del 19,5%, 21,5% i 23,5% aplicats en 2015.
Dividends
Des del 2015, s’elimina l’exempció fins als 1.500 euros pel cobrament de dividend, passant íntegrament a tributar pel 100% del seu valor en l’IRPF. La novetat de 2016 és que el cobrament de dividend en accions, la famosa fórmula de scrip dividend, passa a considerar-se guany patrimonial aplicant-se la retenció corresponent d’entre el 19 i el 23%.
Compensació de pèrdues i guanys
La norma de compensació de pèrdues i guanys patrimonials es flexibilitza. En la base imposable de les pèrdues es poden compensar un 25% amb el saldo positiu dels rendiments, alhora que la base imposable de l’Estalvi dels rendiments i guanys i pèrdues patrimonials es poden compensar entre si fins a 15% el 2016, enfront del 10% en 2015, amb la possibilitat de ajornar-durant quatre anys. Es manté el procediment especial per a la compensació de rendes negatives derivades de deute subordinat o de participacions preferents generades amb anterioritat a 1 de gener del 2015.
Exempció de guanys patrimonials
A partir del 30 de setembre de 2016 es pot començar a aplicar l’exempció dels guanys patrimonials que es posin de manifest en ocasió de la transmissió d’accions o participacions per les que s’hagués practicat la deducció per inversió en empreses de nova o recent creació quan l’import obtingut es reinverteixi en l’adquisició d’accions o participacions en una altra entitat de nova o recent creació.
Deducció per reformes de 2012
La deducció per obres de millora d’habitatge únicament és aplicable en la declaració de l’IRPF 2016 a les quantitats satisfetes en 2012, per les obres realitzades entre el 7 de maig de 2011 i al 31 de desembre de 2012 a qualsevol habitatge propietat del contribuent (excepte que es tracti d’habitatges afectes a activitats econòmiques) o en l’edifici en què aquesta es trobi, que no van poder ser deduïdes en les declaracions dels exercicis 2012, 2013, 2014 i 2015 per excedir de la base màxima anual de deducció.
Tributació de les clàusules sòl
La tributació de les quantitats retornades procedents de les clàusules sòl de les hipoteques en el 2016 no s’han d’integrar a la base imposable de l’IRPF, ja que no es consideren renda, i, en principi, no afecten la declaració. Però ull, quan l’import pagat de més ha format part de la deducció per inversió en habitatge habitual o de deduccions establertes per les comunitats autònomes. El contribuent haurà de regularitzar les deduccions dels últims quatre exercicis anteriors, sense interessos de demora, sanció ni recàrrec.
Rendiments de treball
S’introdueix l’exempció per primes o quotes satisfetes per l’empresa a entitats asseguradores per a la cobertura de malaltia del propi treballador, el seu cònjuge i descendents s’incrementa des de l’1 de gener de 2016 el límit d’exempció a 1.500 euros quan aquestes siguin persones amb discapacitat.
Adéu al Programa Pare
Una altra de les principals novetats d’aquest any és la desaparició definitiva del programa PADRE d’ajuda a la confecció de la declaració de la renda, que ja l’any passat va quedar relegat als autònoms declarants d’activitats econòmiques. En el seu lloc, l’Agència Tributària posarà a disposició del contribuent el sistema Renda web, que es generalitza per a tots els contribuents, qualsevol que sigui la naturalesa de les seves rendes (del treball, capital o activitats econòmiques).
Rectificació d’autoliquidacions de l’IRPF
En el model d’autoliquidació de 2016 s’ha incorporat un apartat específic per sol·licitar la rectificació, de manera que si el contribuent marca la casella 127 de sol·licitud de rectificació, la presentació d’autoliquidació fa les funcions d’escrit de sol·licitud de rectificació d’autoliquidació.